Apkoppor 2019: Vad du behöver veta om den nya sjukdomen som sprids över världen
Apkoppor är en virussjukdom som kan drabba både människor och djur. Den orsakas av ett virus som heter orthopoxvirus simiae eller monkeypox virus. Sjukdomen har fått sitt namn eftersom den först upptäcktes hos apor i Afrika på 1950-talet.
Under 2019 har flera fall av apkoppor rapporterats i olika delar av världen, bland annat i Storbritannien, Israel, Singapore och Nigeria. Det har väckt oro om att sjukdomen kan bli en ny pandemi som hotar folkhälsan globalt.
apkoppor 2019
I den här artikeln ska vi berätta mer om vad apkoppor är, hur det smittar, vilka symtom det ger, hur det behandlas och hur man kan förebygga det. Vi ska också svara på några vanliga frågor om apkoppor.
Vad är apkoppor?
Apkoppor är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus som tillhör familjen poxvirus. Det finns flera typer av poxvirus som kan infektera människor och djur, till exempel smittkoppor, kokoppor och kospox.
Apkoppor är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Den kan smitta genom direkt kontakt med infekterade djur eller människor, eller genom kontakt med föremål som har varit i kontakt med dem, till exempel kläder, sängkläder eller redskap.
De djur som oftast bär på apkopporviruset är gnagare och primater, till exempel ekorrar, råttor, möss och apor. De kan vara symptomfria eller ha milda symtom. Människor kan smittas av djuren genom att hantera dem eller äta deras kött.
Hur vanligt är apkoppor?
Apkoppor är en relativt ovanlig sjukdom hos människor. Den första dokumenterade utbrottet av apkoppor hos människor skedde i Demokratiska republiken Kongo (dåvarande Zaire) 1970. Sedan dess har sporadiska fall och mindre utbrott rapporterats i flera afrikanska länder, främst i Central- och Västafrika.
Den första rapporterade fallet av apkoppor utanför Afrika skedde i USA 2003. Det var kopplat till import av gnagare från Ghana. Sedan dess har fall av apkoppor rapporterats i andra länder utanför Afrika, till exempel Storbritannien, Israel, Singapore och Nigeria.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har det totalt rapporterats cirka 1000 fall av apkoppor hos människor sedan 1970. De flesta fallen har varit milda och inte krävt sjukhusvård. Det har bara rapporterats ett fåtal dödsfall i samband med apkoppor.
Apkoppor och apkoppsvaccin
Apkoppor symptom och behandling
Apkoppor spridning och smittskydd
Apkoppor utbrott och hälsonödläge
Apkoppor virus och smittvägar
Apkoppor feber och blåsor
Apkoppor test och diagnos
Apkoppor historia och ursprung
Apkoppor riskgrupper och förebyggande åtgärder
Apkoppor komplikationer och dödlighet
Apkoppor hos barn och gravida
Apkoppor hos djur och husdjur
Apkoppor i Sverige och Europa
Apkoppor i Afrika och Asien
Apkoppor i USA och Kanada
Apkoppor forskning och utveckling
Apkoppor nyheter och uppdateringar
Apkoppor fakta och information
Apkoppor frågor och svar
Apkoppor myter och missuppfattningar
Apkoppor vaccination och immunitet
Apkoppor resa och råd
Apkoppor sexuell överföring och skydd
Apkoppor likheter och skillnader med smittkoppor
Apkoppor WHO och Folkhälsomyndigheten
Apkoppor statistik och data
Apkoppor bilder och videor
Apkoppor orsak och behandling
Apkoppor läkare och vårdcentraler
Apkoppor medicin och läkemedel
Apkoppor karantän och isolering
Apkoppor kontaktsmitta och hygien
Apkoppor smittsamhet och inkubationstid
Apkoppor pandemi och beredskap
Apkoppor prognos och framtid
Apkoppor stödgrupper och forum
Apkoppor erfarenheter och berättelser
Apkoppor tips och råd
Apkoppor kostnad och ersättning
Apkoppor anmälan och rapportering
Hur smittar apkoppor?
Apkoppor smittar främst genom direkt kontakt med infekterade djur eller människor. Det kan ske genom att röra vid deras hud eller slemhinnor, till exempel munnen eller ögon en, eller genom att bli bitna eller repade av dem. Det kan också ske genom att äta deras kött eller inälvor, om de inte är tillräckligt tillagade.
Apkoppor kan också smitta mellan människor, men det är mindre vanligt. Det kan ske genom kontakt med kroppsvätskor från en infekterad person, till exempel blod, saliv, svett eller var från utslagen. Det kan också ske genom kontakt med föremål som har varit i kontakt med en infekterad person, till exempel kläder, sängkläder eller redskap.
Apkoppor kan inte smitta genom luften, så man behöver inte vara orolig för att andas in viruset. Det kan heller inte smitta genom myggor eller andra insekter.
Hur lång är inkubationstiden för apkoppor?
Inkubationstiden är den tid det tar från det att man blir smittad till det att man får symtom. För apkoppor är inkubationstiden i genomsnitt 10-14 dagar, men den kan variera från 5 till 21 dagar.
Under inkubationstiden är man inte smittsam för andra. Man blir smittsam först när man får utslag på huden, och man förblir smittsam tills alla utslag har läkt.
Vilka symtom ger apkoppor?
Apkoppor ger liknande symtom som smittkoppor, men de är oftast mildare och mindre allvarliga. De vanligaste symtomen är:
Feber
Huvudvärk
Muskelvärk
Ryggvärk
Svullna lymfkörtlar
Utslag på huden
Utslagen börjar oftast som små röda knölar på ansiktet, händerna och fötterna. De sprider sig sedan till resten av kroppen. Efter några dagar blir knölarna till blåsor som innehåller en klar vätska. Blåsorna blir sedan till sår som bildar skorpor. Skorporna faller sedan av och lämnar ärr på huden.
Utslagen kan klia och vara smärtsamma. De kan också bli infekterade av bakterier och leda till komplikationer som hudinfektioner, blodförgiftning eller lunginflammation.
Hur ställs diagnosen apkoppor?
Diagnosen apkoppor ställs genom att undersöka symtomen och utslagen hos den misstänkta patienten. Det kan också göras genom att ta ett prov från ett utslag och skicka det till ett laboratorium för att testa om det innehåller apkopporviruset.
Det är viktigt att snabbt ställa diagnosen apkoppor, eftersom det kan förväxlas med andra sjukdomar som ger liknande symtom, till exempel smittkoppor, kokoppor, vattkoppor eller mässling. Det är också viktigt att rapportera alla fall av apkoppor till de lokala myndigheterna, så att de kan vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen.
Hur behandlas apkoppor?
Det finns ingen specifik behandling för apkoppor. De flesta patienter återhämtar sig av sig själva inom 2-4 veckor utan några bestående men. Behandlingen syftar till att lindra symtomen och förebygga komplikationer.
Några exempel på behandlingar som kan ges vid apkoppor är:
Smärtstillande och febernedsättande mediciner, till exempel paracetamol eller ibuprofen
Klådstillande mediciner, till exempel antihistaminer eller kortisonkräm
Antibiotika vid bakteriella infektioner
Vaccination mot sm mittkoppor, om man inte redan är vaccinerad
Antivirala mediciner, till exempel cidofovir eller brincidofovir, i svåra fall eller för personer med nedsatt immunförsvar
Det är viktigt att hålla utslagen rena och torra, och att undvika att klia eller peta på dem. Det är också viktigt att tvätta händerna ofta och att undvika att dela personliga föremål med andra. Man bör också isolera sig från andra människor tills alla utslag har läkt, för att minska risken för smittspridning.
Hur kan man förebygga apkoppor?
Det bästa sättet att förebygga apkoppor är att undvika kontakt med infekterade djur eller människor. Man bör vara försiktig när man reser till områden där apkoppor är vanligt förekommande, och inte hantera eller äta vilda djur utan skyddshandskar och ansiktsmask. Man bör också undvika att köpa eller ta emot gnagare eller primater som husdjur.
Det finns ett vaccin mot smittkoppor som också ger ett visst skydd mot apkoppor. Vaccinet rekommenderas för personer som har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset, till exempel veterinärer, djurskötare, laboratoriepersonal eller militärpersonal. Vaccinet ges i två doser med fyra veckors mellanrum.
Vaccinet kan ha biverkningar, till exempel feber, huvudvärk, muskelvärk, utslag eller ärrbildning på injektionsstället. Vaccinet kan också orsaka allvarliga komplikationer hos personer med nedsatt immunförsvar, allergi mot vaccinkomponenter, eksem eller andra hudsjukdomar. Därför bör man rådgöra med sin läkare innan man tar vaccinet.
Slutsats
Apkoppor är en virussjukdom som kan drabba både människor och djur. Den smittar genom kontakt med infekterade djur eller människor, och ger symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar och utslag på huden. De flesta patienter återhämtar sig av sig själva inom några veckor, men sjukdomen kan ibland leda till komplikationer som bakteriella infektioner eller lunginflammation.
Apkoppor är en ovanlig sjukdom hos människor, men den har rapporterats i flera länder utanför Afrika under 2019. Det har väckt oro om att sjukdomen kan bli en ny pandemi som hotar folkhälsan globalt. Därför är det viktigt att snabbt upptäcka och rapportera alla fall av apkoppor, och att vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen.
Det bästa sättet att förebygga apkoppor är att undvika kontakt med infekterade djur eller människor, och att vara försiktig när man reser till områden där apkoppor är vanligt förekommande. Det finns ett vaccin mot smittkoppor som också ger ett visst skydd mot apkoppor, men det rekommenderas bara för personer som har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset.
Vanliga frågor om apkoppor
Är apkoppor farligt?
Apkoppor är oftast inte farligt för de flesta människor. De flesta patienter återhämtar sig av sig själva inom några veckor utan några bestående men. Det har bara rapporterats ett fåtal dödsfall i samband med apkoppor.
Men apkoppor kan vara farligt för personer med nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av HIV-infektion, organtransplantation, cancerbehandling eller andra sjukdomar som påverkar immunsystemet. De kan få svårare symtom och komplikationer, och behöva intensivvård eller antivirala mediciner.
Apkoppor kan också vara farligt för gravida kvinnor, eftersom det kan leda till missfall, för tidig födsel eller infektion hos fostret.
Kan man få apkoppor mer än en gång?
Det är inte helt klarlagt om man kan få apkoppor mer än en gång. Det finns vissa bevis för att man kan utveckla en immunitet mot apkopporviruset efter att ha haft sjukdomen, men det är inte känt hur länge den varar eller hur stark den är.
Det finns också olika stammar av apkopporviruset, som kan variera i smittsamhet och virulens. Det är möjligt att man kan bli smittad av en annan stam av viruset efter att ha haft en tidigare infektion.
Därför är det viktigt att fortsätta att följa förebyggande åtgärder även om man har haft apkoppor tidigare, och att söka läkarvård om man får symtom igen.
Kan man vaccinera sig mot apkoppor?
Det finns ett vaccin mot smittkoppor som också ger ett visst skydd mot apkoppor. Vaccinet rekommenderas för personer som har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset, till exempel veterinärer, djurskötare, laboratoriepersonal eller militärpersonal. Vaccinet ges i två doser med fyra veckors mellanrum.
Vaccinet kan ha biverkningar, till exempel feber, huvudvärk, muskelvärk, utslag eller ärrbildning på injektionsstället. Vaccinet kan också orsaka allvarliga komplikationer hos personer med nedsatt immunförsvar, allergi mot vaccinkomponenter, eksem eller andra hudsjukdomar. Därför bör man rådgöra med sin läkare innan man tar vaccinet.
Vaccinet är inte tillgängligt för allmänheten, utan endast för personer som har ett medicinskt behov av det. Det finns heller inte tillräckligt med vaccin för att vaccinera hela befolkningen i händelse av ett stort utbrott av apkoppor.
Hur ser framtiden ut för apkoppor?
Det är svårt att förutsäga hur framtiden ser ut för apkoppor. Det beror på flera faktorer, till exempel hur viruset utvecklas och sprids, hur effektiva de förebyggande och behandlande åtgärderna är, och hur beredda de lokala och globala myndigheterna är att hantera sjukdomen.
Enligt WHO är risken för en global pandemi av apkoppor låg, men inte obefintlig. Det finns fortfarande många kunskapsluckor om sjukdomen, och det behövs mer forskning och övervakning för att bättre förstå dess epidemiologi, patogenes och kontroll.
Det behövs också mer samarbete och kommunikation mellan olika sektorer och länder för att snabbt upptäcka och rapportera fall av apkoppor, och att vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen. Det behövs också mer utbildning och information till allmänheten om vad apkoppor är, hur det smittar, vilka symtom det ger, hur det behandlas och hur man kan förebygga det.
Vad ska man göra om man misstänker att man har apkoppor?
Om man misstänker att man har apkoppor ska man genast söka läkarvård. Man ska berätta för läkaren om sina symtom, när de började, om man har varit i kontakt med infekterade djur eller människor, eller om man har rest till områden där apkoppor är vanligt förekommande. Man ska också undvika att smitta andra genom att isolera sig från andra människor, tvätta händerna ofta och inte dela personliga föremål med andra.
Läkaren kommer att undersöka ens symtom och utslag, och eventuellt ta ett prov från ett utslag för att testa om det innehåller apkopporviruset. Läkaren kommer också att ge en lämplig behandling för att lindra symtomen och förebygga komplikationer.
Man ska följa läkarens råd och instruktioner, och återvända till läkaren om symtomen förvärras eller inte förbättras inom några veckor. Man ska också rapportera sitt fall till de lokala myndigheterna, så att de kan vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen.
Tabell: Jämförelse mellan apkoppor och smittkoppor
Sjukdom
Orsakas av
Smittar genom
Symtom
Komplikationer
Behandling
Förebyggande
Apkoppor
Orthopoxvirus simiae eller monkeypox virus
Kontakt med infekterade djur eller människor, eller föremål som har varit i kontakt med dem
Feber, huvudvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, utslag på huden som blir till blåsor, sår och skorpor
Bakteriella infektioner, blodförgiftning, lunginflammation, missfall, för tidig födsel, infektion hos fostret
Ingen specifik behandling. Symtomlindrande mediciner, antibiotika vid bakteriella infektioner, antivirala mediciner i svåra fall eller för personer med nedsatt immunförsvar
Undvika kontakt med infekterade djur eller människor, vara försiktig när man reser till områden där apkoppor är vanligt förekommande, vaccinera sig mot smittkoppor om man har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset
Smittkoppor
Variola virus
Kontakt med infekterade människor eller föremål som har varit i kontakt med dem, eller genom luften via hosta eller nysningar
Feber, huvudvärk, muskelvärk, utslag på huden som blir till blåsor, sår och skorpor. Utslagen är mer utbredda och djupare än vid apkoppor.
Bakteriella infektioner, blodförgiftning, lunginflammation, hjärninflammation, blindhet, död
Ingen specifik behandling. Symtomlindrande mediciner, antibiotika vid bakteriella infektioner, antivirala mediciner i svåra fall eller för personer med nedsatt immunförsvar
Vaccinera sig mot smittkoppor. Vaccinet ger ett nästan fullständigt skydd mot smittkoppor.
44f88ac181
Commenti