top of page

Apkoppor 2019: Symtom, behandling och förebyggande



Apkoppor 2019: Vad du behöver veta om den nya sjukdomen som sprids över världen




Apkoppor är en virussjukdom som kan drabba både människor och djur. Den orsakas av ett virus som heter orthopoxvirus simiae eller monkeypox virus. Sjukdomen har fått sitt namn eftersom den först upptäcktes hos apor i Afrika på 1950-talet.


Under 2019 har flera fall av apkoppor rapporterats i olika delar av världen, bland annat i Storbritannien, Israel, Singapore och Nigeria. Det har väckt oro om att sjukdomen kan bli en ny pandemi som hotar folkhälsan globalt.




apkoppor 2019



I den här artikeln ska vi berätta mer om vad apkoppor är, hur det smittar, vilka symtom det ger, hur det behandlas och hur man kan förebygga det. Vi ska också svara på några vanliga frågor om apkoppor.


Vad är apkoppor?




Apkoppor är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus som tillhör familjen poxvirus. Det finns flera typer av poxvirus som kan infektera människor och djur, till exempel smittkoppor, kokoppor och kospox.


Apkoppor är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Den kan smitta genom direkt kontakt med infekterade djur eller människor, eller genom kontakt med föremål som har varit i kontakt med dem, till exempel kläder, sängkläder eller redskap.


De djur som oftast bär på apkopporviruset är gnagare och primater, till exempel ekorrar, råttor, möss och apor. De kan vara symptomfria eller ha milda symtom. Människor kan smittas av djuren genom att hantera dem eller äta deras kött.


Hur vanligt är apkoppor?




Apkoppor är en relativt ovanlig sjukdom hos människor. Den första dokumenterade utbrottet av apkoppor hos människor skedde i Demokratiska republiken Kongo (dåvarande Zaire) 1970. Sedan dess har sporadiska fall och mindre utbrott rapporterats i flera afrikanska länder, främst i Central- och Västafrika.


Den första rapporterade fallet av apkoppor utanför Afrika skedde i USA 2003. Det var kopplat till import av gnagare från Ghana. Sedan dess har fall av apkoppor rapporterats i andra länder utanför Afrika, till exempel Storbritannien, Israel, Singapore och Nigeria.


Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har det totalt rapporterats cirka 1000 fall av apkoppor hos människor sedan 1970. De flesta fallen har varit milda och inte krävt sjukhusvård. Det har bara rapporterats ett fåtal dödsfall i samband med apkoppor.


Apkoppor och apkoppsvaccin


Apkoppor symptom och behandling


Apkoppor spridning och smittskydd


Apkoppor utbrott och hälsonödläge


Apkoppor virus och smittvägar


Apkoppor feber och blåsor


Apkoppor test och diagnos


Apkoppor historia och ursprung


Apkoppor riskgrupper och förebyggande åtgärder


Apkoppor komplikationer och dödlighet


Apkoppor hos barn och gravida


Apkoppor hos djur och husdjur


Apkoppor i Sverige och Europa


Apkoppor i Afrika och Asien


Apkoppor i USA och Kanada


Apkoppor forskning och utveckling


Apkoppor nyheter och uppdateringar


Apkoppor fakta och information


Apkoppor frågor och svar


Apkoppor myter och missuppfattningar


Apkoppor vaccination och immunitet


Apkoppor resa och råd


Apkoppor sexuell överföring och skydd


Apkoppor likheter och skillnader med smittkoppor


Apkoppor WHO och Folkhälsomyndigheten


Apkoppor statistik och data


Apkoppor bilder och videor


Apkoppor orsak och behandling


Apkoppor läkare och vårdcentraler


Apkoppor medicin och läkemedel


Apkoppor karantän och isolering


Apkoppor kontaktsmitta och hygien


Apkoppor smittsamhet och inkubationstid


Apkoppor pandemi och beredskap


Apkoppor prognos och framtid


Apkoppor stödgrupper och forum


Apkoppor erfarenheter och berättelser


Apkoppor tips och råd


Apkoppor kostnad och ersättning


Apkoppor anmälan och rapportering


Hur smittar apkoppor?




Apkoppor smittar främst genom direkt kontakt med infekterade djur eller människor. Det kan ske genom att röra vid deras hud eller slemhinnor, till exempel munnen eller ögon en, eller genom att bli bitna eller repade av dem. Det kan också ske genom att äta deras kött eller inälvor, om de inte är tillräckligt tillagade.


Apkoppor kan också smitta mellan människor, men det är mindre vanligt. Det kan ske genom kontakt med kroppsvätskor från en infekterad person, till exempel blod, saliv, svett eller var från utslagen. Det kan också ske genom kontakt med föremål som har varit i kontakt med en infekterad person, till exempel kläder, sängkläder eller redskap.


Apkoppor kan inte smitta genom luften, så man behöver inte vara orolig för att andas in viruset. Det kan heller inte smitta genom myggor eller andra insekter.


Hur lång är inkubationstiden för apkoppor?




Inkubationstiden är den tid det tar från det att man blir smittad till det att man får symtom. För apkoppor är inkubationstiden i genomsnitt 10-14 dagar, men den kan variera från 5 till 21 dagar.


Under inkubationstiden är man inte smittsam för andra. Man blir smittsam först när man får utslag på huden, och man förblir smittsam tills alla utslag har läkt.


Vilka symtom ger apkoppor?




Apkoppor ger liknande symtom som smittkoppor, men de är oftast mildare och mindre allvarliga. De vanligaste symtomen är:



  • Feber



  • Huvudvärk



  • Muskelvärk



  • Ryggvärk



  • Svullna lymfkörtlar



  • Utslag pÃ¥ huden



Utslagen börjar oftast som små röda knölar på ansiktet, händerna och fötterna. De sprider sig sedan till resten av kroppen. Efter några dagar blir knölarna till blåsor som innehåller en klar vätska. Blåsorna blir sedan till sår som bildar skorpor. Skorporna faller sedan av och lämnar ärr på huden.


Utslagen kan klia och vara smärtsamma. De kan också bli infekterade av bakterier och leda till komplikationer som hudinfektioner, blodförgiftning eller lunginflammation.


Hur ställs diagnosen apkoppor?




Diagnosen apkoppor ställs genom att undersöka symtomen och utslagen hos den misstänkta patienten. Det kan också göras genom att ta ett prov från ett utslag och skicka det till ett laboratorium för att testa om det innehåller apkopporviruset.


Det är viktigt att snabbt ställa diagnosen apkoppor, eftersom det kan förväxlas med andra sjukdomar som ger liknande symtom, till exempel smittkoppor, kokoppor, vattkoppor eller mässling. Det är också viktigt att rapportera alla fall av apkoppor till de lokala myndigheterna, så att de kan vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen.


Hur behandlas apkoppor?




Det finns ingen specifik behandling för apkoppor. De flesta patienter återhämtar sig av sig själva inom 2-4 veckor utan några bestående men. Behandlingen syftar till att lindra symtomen och förebygga komplikationer.


Några exempel på behandlingar som kan ges vid apkoppor är:



  • Smärtstillande och febernedsättande mediciner, till exempel paracetamol eller ibuprofen



  • KlÃ¥dstillande mediciner, till exempel antihistaminer eller kortisonkräm



  • Antibiotika vid bakteriella infektioner



  • Vaccination mot sm mittkoppor, om man inte redan är vaccinerad



  • Antivirala mediciner, till exempel cidofovir eller brincidofovir, i svÃ¥ra fall eller för personer med nedsatt immunförsvar



Det är viktigt att hålla utslagen rena och torra, och att undvika att klia eller peta på dem. Det är också viktigt att tvätta händerna ofta och att undvika att dela personliga föremål med andra. Man bör också isolera sig från andra människor tills alla utslag har läkt, för att minska risken för smittspridning.


Hur kan man förebygga apkoppor?




Det bästa sättet att förebygga apkoppor är att undvika kontakt med infekterade djur eller människor. Man bör vara försiktig när man reser till områden där apkoppor är vanligt förekommande, och inte hantera eller äta vilda djur utan skyddshandskar och ansiktsmask. Man bör också undvika att köpa eller ta emot gnagare eller primater som husdjur.


Det finns ett vaccin mot smittkoppor som också ger ett visst skydd mot apkoppor. Vaccinet rekommenderas för personer som har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset, till exempel veterinärer, djurskötare, laboratoriepersonal eller militärpersonal. Vaccinet ges i två doser med fyra veckors mellanrum.


Vaccinet kan ha biverkningar, till exempel feber, huvudvärk, muskelvärk, utslag eller ärrbildning på injektionsstället. Vaccinet kan också orsaka allvarliga komplikationer hos personer med nedsatt immunförsvar, allergi mot vaccinkomponenter, eksem eller andra hudsjukdomar. Därför bör man rådgöra med sin läkare innan man tar vaccinet.


Slutsats




Apkoppor är en virussjukdom som kan drabba både människor och djur. Den smittar genom kontakt med infekterade djur eller människor, och ger symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar och utslag på huden. De flesta patienter återhämtar sig av sig själva inom några veckor, men sjukdomen kan ibland leda till komplikationer som bakteriella infektioner eller lunginflammation.


Apkoppor är en ovanlig sjukdom hos människor, men den har rapporterats i flera länder utanför Afrika under 2019. Det har väckt oro om att sjukdomen kan bli en ny pandemi som hotar folkhälsan globalt. Därför är det viktigt att snabbt upptäcka och rapportera alla fall av apkoppor, och att vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen.


Det bästa sättet att förebygga apkoppor är att undvika kontakt med infekterade djur eller människor, och att vara försiktig när man reser till områden där apkoppor är vanligt förekommande. Det finns ett vaccin mot smittkoppor som också ger ett visst skydd mot apkoppor, men det rekommenderas bara för personer som har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset.


Vanliga frågor om apkoppor




Är apkoppor farligt?




Apkoppor är oftast inte farligt för de flesta människor. De flesta patienter återhämtar sig av sig själva inom några veckor utan några bestående men. Det har bara rapporterats ett fåtal dödsfall i samband med apkoppor.


Men apkoppor kan vara farligt för personer med nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av HIV-infektion, organtransplantation, cancerbehandling eller andra sjukdomar som påverkar immunsystemet. De kan få svårare symtom och komplikationer, och behöva intensivvård eller antivirala mediciner.


Apkoppor kan också vara farligt för gravida kvinnor, eftersom det kan leda till missfall, för tidig födsel eller infektion hos fostret.


Kan man få apkoppor mer än en gång?




Det är inte helt klarlagt om man kan få apkoppor mer än en gång. Det finns vissa bevis för att man kan utveckla en immunitet mot apkopporviruset efter att ha haft sjukdomen, men det är inte känt hur länge den varar eller hur stark den är.


Det finns också olika stammar av apkopporviruset, som kan variera i smittsamhet och virulens. Det är möjligt att man kan bli smittad av en annan stam av viruset efter att ha haft en tidigare infektion.


Därför är det viktigt att fortsätta att följa förebyggande åtgärder även om man har haft apkoppor tidigare, och att söka läkarvård om man får symtom igen.


Kan man vaccinera sig mot apkoppor?




Det finns ett vaccin mot smittkoppor som också ger ett visst skydd mot apkoppor. Vaccinet rekommenderas för personer som har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset, till exempel veterinärer, djurskötare, laboratoriepersonal eller militärpersonal. Vaccinet ges i två doser med fyra veckors mellanrum.


Vaccinet kan ha biverkningar, till exempel feber, huvudvärk, muskelvärk, utslag eller ärrbildning på injektionsstället. Vaccinet kan också orsaka allvarliga komplikationer hos personer med nedsatt immunförsvar, allergi mot vaccinkomponenter, eksem eller andra hudsjukdomar. Därför bör man rådgöra med sin läkare innan man tar vaccinet.


Vaccinet är inte tillgängligt för allmänheten, utan endast för personer som har ett medicinskt behov av det. Det finns heller inte tillräckligt med vaccin för att vaccinera hela befolkningen i händelse av ett stort utbrott av apkoppor.


Hur ser framtiden ut för apkoppor?




Det är svårt att förutsäga hur framtiden ser ut för apkoppor. Det beror på flera faktorer, till exempel hur viruset utvecklas och sprids, hur effektiva de förebyggande och behandlande åtgärderna är, och hur beredda de lokala och globala myndigheterna är att hantera sjukdomen.


Enligt WHO är risken för en global pandemi av apkoppor låg, men inte obefintlig. Det finns fortfarande många kunskapsluckor om sjukdomen, och det behövs mer forskning och övervakning för att bättre förstå dess epidemiologi, patogenes och kontroll.


Det behövs också mer samarbete och kommunikation mellan olika sektorer och länder för att snabbt upptäcka och rapportera fall av apkoppor, och att vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen. Det behövs också mer utbildning och information till allmänheten om vad apkoppor är, hur det smittar, vilka symtom det ger, hur det behandlas och hur man kan förebygga det.


Vad ska man göra om man misstänker att man har apkoppor?




Om man misstänker att man har apkoppor ska man genast söka läkarvård. Man ska berätta för läkaren om sina symtom, när de började, om man har varit i kontakt med infekterade djur eller människor, eller om man har rest till områden där apkoppor är vanligt förekommande. Man ska också undvika att smitta andra genom att isolera sig från andra människor, tvätta händerna ofta och inte dela personliga föremål med andra.


Läkaren kommer att undersöka ens symtom och utslag, och eventuellt ta ett prov från ett utslag för att testa om det innehåller apkopporviruset. Läkaren kommer också att ge en lämplig behandling för att lindra symtomen och förebygga komplikationer.


Man ska följa läkarens råd och instruktioner, och återvända till läkaren om symtomen förvärras eller inte förbättras inom några veckor. Man ska också rapportera sitt fall till de lokala myndigheterna, så att de kan vidta åtgärder för att stoppa spridningen av sjukdomen.


Tabell: Jämförelse mellan apkoppor och smittkoppor





Sjukdom


Orsakas av


Smittar genom


Symtom


Komplikationer


Behandling


Förebyggande


Apkoppor


Orthopoxvirus simiae eller monkeypox virus


Kontakt med infekterade djur eller människor, eller föremål som har varit i kontakt med dem


Feber, huvudvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, utslag på huden som blir till blåsor, sår och skorpor


Bakteriella infektioner, blodförgiftning, lunginflammation, missfall, för tidig födsel, infektion hos fostret


Ingen specifik behandling. Symtomlindrande mediciner, antibiotika vid bakteriella infektioner, antivirala mediciner i svåra fall eller för personer med nedsatt immunförsvar


Undvika kontakt med infekterade djur eller människor, vara försiktig när man reser till områden där apkoppor är vanligt förekommande, vaccinera sig mot smittkoppor om man har en hög risk för att utsättas för apkopporviruset


Smittkoppor


Variola virus


Kontakt med infekterade människor eller föremål som har varit i kontakt med dem, eller genom luften via hosta eller nysningar


Feber, huvudvärk, muskelvärk, utslag på huden som blir till blåsor, sår och skorpor. Utslagen är mer utbredda och djupare än vid apkoppor.


Bakteriella infektioner, blodförgiftning, lunginflammation, hjärninflammation, blindhet, död


Ingen specifik behandling. Symtomlindrande mediciner, antibiotika vid bakteriella infektioner, antivirala mediciner i svåra fall eller för personer med nedsatt immunförsvar


Vaccinera sig mot smittkoppor. Vaccinet ger ett nästan fullständigt skydd mot smittkoppor.


44f88ac181


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Word APK for Android: Create and Edit Documents Easily

Word APK Android: How to Download and Use Microsoft Word on Your Mobile Device Do you want to create, edit, and share documents on your mobile device much like you do on your PC? If so, you might want

bottom of page